2015. augusztus 14., péntek

Mi is az igazi terápia....?


Sokat lehet azon gondolkodni, hogy kinek mit jelent az a dolog, hogy terápia... Jelentheti a lelki megújulást, a jó érzést, a kilábalást a depresszióból, de jelentheti képességek fejlődését is, empátia javulását, megoldó készségek fejlődését, stb stb stb....
Nos ennyi mindenre, és még többre is képesek vagyunk a kutyák által...
A mai napon a szentesi Református Idősek Otthonában jártunk. Furcs érzés belegondolni, hogy 2012 óta oda járunk már. Akkor még csak Zsófival kezdtem, és kuriózumnak számított a városunkban, mert Szentesen Zsófi volt az első terápiás kutya, és még úttörők voltunk ebben. Ki kellett taposnunk az utat, hogy bemehessünk intézményekbe, és elfogadóak legyenek egy négylábú kollégával szemben is. Miylen régen volt... Hál isten azóta én is sokat változtam, valószínűleg ezáltal, hogy ennyi helyen helyt kellett állnunk, és meg kellett mutatnom, hogy márpedig ez igenis jó dolog... Nos már 3 éve járunk ebbe az otthonba, havonta egyszer biztosan bejutunk mindig. Volt akkor egy néni, aki nagyon állatellenes volt. Ő akkor még bottal zavarta el magától az állatokat, köztük a kutyáimat is... Viszont azóta eltelt már 3 év... nagyon sok terápia, és odáig jutottunk, hogy nagy mosollyal üdvözöl minket, és pacsit kér a kutyáktól, símogatja őket, bekapcsolódik a foglalkozásba.

A mai alkalommal finom motorika javító feladatot is csináltunk. (csináltuk ezt a Szarvasi Otthonban is, de ott még nem ismerem a lakókat, így nem tudom megítélni az ő sikereiket annyira mint itt, akiket 3 éve ismerek, de remélem ott is lesz ilyen sikerélményem :) )
Ebben a játékban részt vett egy néni, akinek feltételezem stroke miatt lebénult a fél oldala, és a beszéde is nehezen érthető. Viszont önként vállalkozott erre a feladatra. Odasétált bottal az asztalhoz, és kínai pálcával, a még jó kezével megetette Mogyit. Szuper érzés volt, hogy még így is képes volt ezt megtenni Mogyiért, túl minden fájdalmon, és nehézségen :)
A másik néni is nehezen mozog, mondta, hogy fáj a keze, meg nehezen használja, de azt mondta Mogyiért kipróbálja a játékot :) Mogyiért... a kutyáért bármit :) Imádom ezt a munkát, hogy a kutya ennyi mindent kihoz az emberekből :)

Szóval a terápia ezt is jelenti... :) Várjuk a következő alkalmat itt is és a Szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálatnál :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése