2012. augusztus 10., péntek

Első csoportos engedelmes óránk a kutyasuliban :)



Sajnos Zsófi tüzelése miatt csak Csipuval tudtam kimenni hétvégén a kutyaiskolába gyakorolni. Így viszont minden figyelmemet rá tudtam szentelni.
Mikor megérkeztünk már zajlott a foglalkozás ezért a második csoportba dolgoztunk együtt a többiekkel.
Az órát Tibi, a kutyasuli elnöke tartotta aznap.


Azzal kezdtük a foglalkozást, hogy egyesével bement minden gazdi a kutyusával a zárt kutyaoviba, ahol ki volt téve két fürkész sátor. A gazdi elbújt valamelyik sátor mögé, a kutyust addig Tibi megfogta, majd a "hozzám" parancsra elengedte a kutyust, akinek meg kellett találnia a gazdát.
Csipesznek nagyon jól sikerült ez a feladata, mikor meghallotta a hangom azonnal rohant a sátrak felé és meg is talált engem, aminek nagyon örült :)


Ezután megkezdődött a csoportos engedelmes óra. Először láb mellett haladással kezdtünk, itt most próbálom Csipeszt szépen beigazítani baloldalra, folyamatos jutalmazással pedig el akarom érni, hogy folyamatosan tartsa a szemkontaktust.
Volt közben láb mellett ültetés, fektetés. Ezek már egész jól mennek Csipesznek, persze itt nehezítő tényező volt, hogy mellettünk nagyon sok kutya és ember volt, de hál istennek nagyon jól vette az akadályokat az akkor még csak 11hetes kutyusom. :)



Ezután jött a helyben maradás. Ekkor nagy meglepetésemre Csipesz 3méter távolságból helyben maradt, miközben mellette mozogtak a kutyák, beszélgettek, de ő  végig tartotta velem a szemkontaktust és ült szépen egy helyben. Hú ekkor nagyon nagyon büszke voltam rá. Mert ennyi zavaró tényező mellett 11 hetesen erre képes volt, az szerintem igazán nagy szó. :)


A kinti gyakorlatok után jött a belső térben való képzés. Közömbösítés volt az elsődleges cél, hogy kis helyen sok kutya és gazdi meg tudjon férni egymással, emellett zajokat keltettünk, és láb mellett követést is gyakoroltunk. Miután mindenki kiment az épületből egyesével mentünk be, gazdi és kutyusa, és Tibi segítségével eljátszottunk egy állatorvosi vizsgálatot, ennek is főként a közömbösség és a türelem fejlesztése volt a célja, meg persze, hogy egy idegen embert is közel engedjenek magukhoz a kutyák.

A foglalkozások után elengedtem Csipeszt, hogy zavaró környezetben is tudjam vele gyakorolni a behívást, és azt kell mondjam, hogy nagyon ügyes volt. Persze volt 1-2 alkalom amikor eltelt kis idő, míg felfogta mit akarok, mert épp kutyázott, de az esetek többségében azonnal rohant hozzám. :)

Tettem fel pár képet a foglalkozásról, de a MEOE honlapján megtalálható a többi kép is : http://meoeszentes.hu/galeria.html ezen a címen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése