2013. július 27., szombat

Békéscsabán jártunk Csipesszel :)


2013 július 26-án nagyon korán indult a napunk Csipeszkével. 5kor keltünk, hogy 6kor már úton lehessünk Békéscsabára, hiszen az ottani lovastáborba ígérkeztünk el egy kis kutyás foglalkozást tartani. Sokat gondolkodtam, hogy melyik kutyámat vigyem magammal. Zsófit? aki a maga bölcsességével és elbűvölő emberszeretetével levesz mindenkit a lábáról? Vagy netán Csipeszt, aki a maga egy éves kölykös kifáraszthatatlan pörgésével és játékosságával minden gyereket mozgásra bír serkenteni?
A választásom végül Csipeszre esett, mert tudom, hogy Zsófi a melegbe napon sokkal kevesebbet tud dolgozni, meg úgy gondoltam egy lovastáborba inkább a mozgásos feladatokat kell bevetnem, így a hiperaktívabb kutyámmal vágtam neki a messzeségnek :)
2óra buszozás után végre odaértünk Békéscsabára, ahol Angi már várt minket, ő egy lovas terapeuta Békéscsabán és általa kaptuk a meghívást a táborba.
Mikor kiértünk a lovardába a gyerekek nagy örömmel fogadták Csipeszt, aki megállás nélkül rohangált, mert a hosszú buszúton teljesen elunta az életét :)
A lovaglások után délelőtt játszottunk kicsit azokkal a gyerekekkel, akik épp nem a lovakat segítettek ápolni, meg leszerelni.
Majd a kis bemelegítő után elmentünk közösen ebédelni a Mókus csárdába egy nagyon szép helyre. Sok finomat ettünk, és Csipesz is hősiesen bírta, hogy nem pottyanhat le neki semmi az asztalról :)

Mikor visszaértünk kezdődhetett a kutyázás :) Mivel a héten a gyerekek már láttak agility bemutatót, így ezeket a felszereléseket használva kipróbálhatták milyen is az akadály ugrás Csipesszel :) Hát nem bírtuk sokáig játszani ezt a fajta játékot mert pont a tűző napon voltunk délután 2órakor a 40fokba ezért hamar úgy döntöttünk, hogy inkább visszahúzódunk az árnyékba és másfajta játékokkal ütjük el az időnket.
Játszottunk bátorságpróbát, szalagfogót, "merre ugat a kutya?" játékot, labda dobósat, szobor játékot, jutifalat keresőset,papírfoglalót stb stb :)

Mivel egy lovardába dolgoztunk ezért a mozgásra helyeztem a fő hangsúlyt. Persze a gyerekek egy idő után már nagyon elfáradtak, hisz egész héten lovagoltak és péntek délutánra már elhagyta őket az a maradék energia is, ezért leültünk és beszélgettünk kicsit a segítőkutyákról, hogy miben tudnak segíteni nekünk a kutyusok, milyen kutyás sportok vannak és hogyan kell egy idegen kutyával megismerkedni.
Ezután a bemelegítő beszélgetés után pedig a magyar fajtákról beszélgettünk, hogy melyik kutya fajtát mire használták, és egy puzzle-ből kellett kirakniuk ezeket a magyar fajtákat, valamint megnevezniük, hogy melyik képen melyik fajtát látják.

Miután már minden táboros gyerkőcünket elvittek a szülei megérkezett egy halmozottan sérült fiúcska, aki szeretett volna egy kicsit kutyázni, hiszen már 4 éve lovasterápián vesz részt, kíváncsiak voltunk Csipeszre hogy reagál. Valamint én is kíváncsi voltam, hogy Csipesz hogy reagál majd a kisfiúra. Először még megvezetéssel be kellett pozícionálnom Csipesz fejét, hogy oda tudja tartani a babakocsinak arra a részére, ahol a kisfiú meg tudja fogni őt, de nagyon ügyes volt Csimpi mert egy idő után már ő maga tartotta a buksiját a kisfiúhoz és a fejét az ölébe is tette :)
A kisfiú pedig mindkét kezével ügyesen tudta megérinteni a kutyát, szemével szépen követte a mozgását, mert játszottunk egy kis bújócskát is vele :) Valamint bazális stimulációt, melyben a kutya volt az aki a kisfiú különböző testrészein segítette a bőrérzékelést.

Egy nagyon hosszú de tanulságos és szép napot zártunk Csipesszel. Este 9-re értünk haza, hulla fáradtan de nagyon megérte elmennünk, mert gyakorlás szempontjából is kellett nekünk ez a kiruccanás, valamint így a lovasterápiába is betekintést nyerhettünk a Magyar Imre Díjlovas Egyesület részéről.
Őket ezen a címen lehet elérni:  http://www.mide.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése