2014. március 13., csütörtök

Csipesz és a Napraforgók


A mai napon Csipeszt vittem a Napraforgó csoportba, ők már találkozhattak vele, még a tüzelése előtt volt velük. Most ismét ellátogatott hát az izgőmozgókhoz :)

Csipesz lendületét nehéz megszokni azoknak, akik Zsófival is dolgoznak párhuzamosan, mert ég és föld a két kutya. Zsófi a nyugalom szigete, az inkább ülök és simizzenek, minthogy fussak faroklopóban, míg Csipesz az ellentéte. Ő imád játszani, már megy körbe pacsit oszt, puszit oszt és várja, hogy történjen már valami. Nagyon szereti a gyerekeket és ezt sajátos módon puszikkal fejezi ki... :)
Ami még a képzésük miatt lehet különbség a két kutyában, hogy Csipesszel sokat használtam a klikker tréning formálás módszerét, aminek a lényege nagyjából annyi, hogy a kutyának ki kell találnia, hogy mi a feladat és ezért mindent be kell vetnie hátha valamiért jár a falat. Ezért amikor Csipesz tudja, hogy dolgozni vagyunk és ott ül mellettem akkor mindent bevet, hátramegy, lefekszik, bukfencezik, ugat stb hátha az a feladat. :) Ezért most már csak kitapasztalom végre hogy őt magamtól messze kell lefektetnem és helyben maradásra kell bírnom hogy ne kezdjen önszántából dolgozni :)

A mai köszönés az ugatás volt, a gyerekeknek egyesével kellett Csipesznek az ugatás vezényszavát és kézjelét alkalmazva beszédre bírni őt :) Nehéz a gyerekeknek megjegyezni ennyi vezényszót és kézjelet, ezért minden órán gyakoroljuk, hogy mit hogy kell mutogatni a kutyának.

A következő játékunk egy kutyás tűz-víz-repülő volt. Itt is a memóriára gyúrunk, hogy a gyerekek emlékezzenek rá,, hogy amikor Csipesz feküdt nekik hasalni kell amikor ugat akkor a padra kell ülni stb.

Ezután sünis játékot játszottunk. Itt is a figyelmüket kellett felturbózni, hogy csak Csipeszre koncentráljanak arra, hogy mikor ugat, mikor áll fel és mikor fekszik le.

A következőben kölesgolyó fújást játszottunk. Nehéz a gyerekeknek szabályosan játszani, hogy csak hasalva, és csak fújva játsszák a játékot, de azt kell mondjam büszke vagyok a Napraforgókra mert egyre ügyesebben tartják a játékok szabályait :)

Majd játszottunk 4 labdás memória játékot. Ahol pedig ismét a memóriájukat fejlesztettük, majd pedig a kommunikációs készséget, hogy el tudják mondani milyen volt a Csipesz által ellopott labda, és hogyan kell Csipesztől elkérni a visszahozott labdát.

Persze a végén elmondtuk a jól ismert Mit csinál a 2 kezem című mondókát, amit a gyerekek már fejből tudnak :)

A foglalkozás végeztével a csoport megvendégelt minket pár falat parizeres kenyérrel, aminek nagyon örült Csipeszke, ilyenkor se lát se hall, csak a kaja motiválja :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése