2014. június 23., hétfő

Egy újabb vasárnap délután a gyerekekkel :)


Elérkezett ismét a vasárnap délután, ami a Játékos Mancsok jegyében telik a kutyaiskolában. A vizslák kicsit pihenhettek, mert múlthéten nem sokat dolgoztunk, mert most több programot lemondtam mert vizsgára készülök. Ez már legalább az 5. alkalom volt, hogy a kutyákkal kint a kutyaiskola pályáján tartottunk foglalkozást. Azt veszem rajtuk észre, hogy kint a jól megszokott pályán, ami nekik nem a terápiáról szólt eddig, hanem a pálya munkáról, aglityről, labdázásról stb, most egy egész másfajta viselkedést és hozzáállást követel meg tőlük. Látom rajtuk, hogy nagyon nehéz nekik koncentrálni és a munkával foglalkozni, hiszen még nekik is meg kell azt tanulni, hogy azon a pályán ahol eddig csak a játék és a kutyás barátokkal való játék volt, most terápiás munkát követel meg tőlük. Bízom benne, hogy minél előbb kialakul bennük a dolog :)

Csipeszen látom ezt elsősorban, hiszen ő a kis pörgős, labda fanatikus kutyám, aki nem is érti, hogy miért nem mehet szaglászni a pályán, miért nem csak labdázunk meg engedelmesezünk vele, és ez egy kicsit még rányomja a bélyegét a munkájára, ami a figyelemelterelésből fakad. Az ovikban és egyéb helyeken, ami nem volt neki összerakva egyéb más programmal, csak a terápiával, ott szabad téren is nagyon szépen dolgozik, koncentrál, és sokkal nyugisabb mint itt kint. Itt most nekem egy kicsit újra kell írnom a fejében a programot, hogy Csipeszke, mindenhol, minden körülmények között helyt kell állnod :) Ugyan ilyen nehéz volt 2 hete a Kurca parton a Szent Erzsébetesek akadály versenyén is a részvétel, mivel az egy olyan terület nekünk, ahol ő rohangálhat, kacsát kergethet, úszhat stb... Nos ehhez képest mérhetetlen nagy kontroll alatt tartva kellett 2 napot végig csinálnia :) De megcsinálta, kisebb nehézségekkel de megoldottuk :)
Valószínű egyébként, hogy nekem is sokkal jobban szór a figyelmem a kutyasulis gyerekprogramon. Itt nincs óvónéni velem, aki összefogja a bandát, hanem figyelnem a gyerkőcökre, hogy egy kupacba legyenek, mondani a feladatot neki, a kutyát kontroll alatt tartani, kipakolni az eszközöket és azt a gyereket is irányítani aki éppen a pályán van és a kutyával dolgozik :) Hmm hát nem kis munka :) Nem kicsit fáradok el a végén, de mindez MEGÉRI :) Hiszen olyan csodákat élek át nap, mint nap velük, hogy minden pillanata fantasztikus. Leküzdöttünk már szorongást, félelmeket, frusztrációt és sok-sok mindent :)
Most egy új fajta motivációs eszközt vezettem be a foglalkozáson, a gyerkőcök matricákat gyűjthetnek, és ha kigyűlik 5 darab, akkor valamilyen ajándékba részesülhetnek, több ötlet is mozog a fejembe, majd valamelyiket meg is valósítom :) Ez is egy jó motiváció a gyerkőcöknek a jó viselkedésre, és a még jobb munkákra :)

Tegnap is nagyon sok területet fejlesztettünk. Például orientációs képességek területén a soralkotást gyakoroltuk póráz díszítéssel, kognitív képességek közül most memóriát és figyelem koncentrációt fejlesztettünk, a bójás memória feladattal. Játszottunk auditív differenciálós játékot ugatással segítve :) És igen eljött a pillanat, amikor ugathattak a kutyák :) Ez egy nehéz és mérföldkőnek számító momentum volt Benének :) Ő az egyik tündéri kisfiú, aki hozzám jár. Az ő ovis csoportjukba is voltunk február óta a kutyákkal. Nehéz volt eljutni ide, de sikerült :) Emlékszem, még az első napokban a teremben sem akart bent maradni, most meg már puszilgatja a kutyákat, simogatja őket egyedül, és már hangot is adhatnak és a fülét sem fogja be :) Szupeeeer nap volt a tegnapi is :)
Mivel tegnap kevés gyerkőcöm volt, mert így nyári szünetben többen elutaztak a nagymamákhoz, így most többet dolgoztak a gyerekek a kutyával egyedül. Fontos, hogy megtanulják, hogyan milyen határozottsággal tudnak irányítani egy élőlényt. Ez a későbbiekben az önbizalmukat is fejleszti, valamint határozottságot az egész élethez :)

Miután letettem a vizsgámat elkezdek még újabb játékokon gondolkodni, hogy minél színesebb legyen a foglalkozás :) Ezen  héten több helyre is megyünk bemutatózni: szerdán a nemzetiségiek táborába, csütörtökön a kézilabdások táborába, péntek idősek otthona, szombaton pedig Szegeden a Játékdzsungel játszóház születésnapi bulijára. Jövőhét hétfőtől pedig egy hét lovas-kutyás tábor lesz, ahol minden nap lovas foglalkozások, kézműves foglalkozások, csoport játékok és kutyás foglalkozások lesznek a kilátogató gyermekeknek :)
Szóval most két hétig gyűlik a sok-sok blogbejegyzés :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése